Rozdíly mezi sklenicemi na bílé a červené víno

Vítejte na našem blogu o sklenicích na víno! Dnes se zaměříme na rozdíl mezi sklenicemi na bílé a na červené víno. Ukážeme vám, zda má význam vybrat správné sklenice pro vaše víno a jak může ovlivnit jeho chuť a aroma.

 

Sklenice na bílé víno

Sklenice na bílé víno jsou obvykle menší a úzké než sklenice na červené víno. Mají obvykle menší hranolový tvar, který pomáhá udržet bílé víno chladné. Sklenice na bílé víno mají také tenčí stěny, což pomáhá zvýraznit jemnější aroma bílých vín. Díky menšímu objemu sklenice také můžete víno snáze ocenit, protože může být servírováno ve větším množství.

 

Sklenice na červené víno

Sklenice na červené víno jsou obvykle větší a širší než sklenice na bílé víno. Mají širší hranolový tvar, který umožňuje vínu se rozvinout a uvolnit své aroma. Díky většímu objemu sklenice můžete víno servírovat v menším množství, což umožňuje, aby se víno více "nadechlo" a aby se jeho chuť a aroma více rozvinuly.

 

Rozdíl mezi sklenicemi na bílé a červené víno

Hlavním rozdílem mezi sklenicemi na bílé a červené víno je velikost a tvar. Sklenice na bílé víno jsou menší a úzké, zatímco sklenice na červené víno jsou větší a širší. Důvodem pro toto rozdílné provedení sklenic je především to, že červená vína potřebují více prostoru pro "dýchání", zatímco bílá vína potřebují udržet svou nízkou teplotu.

 

Význam výběru správných skleníc pro vaše víno

Správná sklenice pro vaše víno může skutečně ovlivnit jeho chuť a aroma. Pokud servírujete bílé víno ve široké sklenici, může se stát, že se ztratí jeho jemné aroma a chuť. Naopak, pokud servírujete červené víno v úzké sklenici, může se stát, že se jeho aroma a chuť neuvolní plně.

Je tedy důležité zvolit správnou sklenici pro vaše víno.