Thun 1794: Historie a výroba porcelánu.

Historie:

Porcelánka Thun 1794 vznikla v roce 1794 v obci Klášterec nad Ohří, nedaleko Karlových Varů. Její založení iniciovali bratři Franz a Karl Thunové, kteří měli bohaté zkušenosti s výrobou porcelánu. Porcelánka se postupem času rozvíjela a modernizovala, až se stala jedním z nejvýznamnějších výrobců porcelánu v České republice.

 

Proces výroby a distribuce: 

  1. Směs surovin: Thun 1794 používá speciální směs surovin, která obsahuje bílou jílu, kaolinit, feldspat a křemen. Tyto suroviny jsou důkladně smíchány v určitých poměrech.

  2. Vytvoření formy: Formy na porcelánové výrobky se vyrábějí z kovu, obvykle ze železa. Tyto formy jsou ručně vytvořeny tradičními metodami a jsou používány k vytvoření určitého tvaru.

  3. Lisování: Směs surovin se vloží do formy a poté se lisuje pod vysokým tlakem. Tento proces vytváří výrobek s pevnou strukturou a hladkým povrchem.

  4. Sušení: Výrobky jsou následně sušeny v sušárnách při teplotách kolem 100 °C.

  5. Bělení: Po sušení jsou výrobky běleny ve speciálních pecích při teplotách až 1400 °C.

  6. Malování: Výrobky jsou malovány ručně nebo pomocí speciálních tiskáren na porcelán. Thun 1794 je známý pro své kvalitní ručně malované dekory.

  7. Sklenutí: Výrobky jsou poté sklenuty při teplotách kolem 1400 °C, což zvyšuje jejich pevnost a odolnost.

  8. Klasifikace: Po sklenutí jsou výrobky tříděny podle své kvality. Výrobky, které splňují nejvyšší standardy kvality, jsou označeny jako I. jakost. Výrobky s menšími nedostatky nebo vadami jsou označeny jako II. jakost.

  9. Balení a doprava: Po klasifikaci jsou výrobky baleny a připraveny k dopravě.

  10. Konečná kontrola: Konečná kontrola zahrnuje vizuální kontrolu výrobků, aby se zajistilo, že jsou ve správné kvalitě a že nejsou poškozeny.

  11. Označení výrobků: Po konečné kontrole jsou výrobky označeny logem a značkou Thun 1794, které potvrzují jejich původ a kvalitu.

  12. Prodej a distribuce: Výrobky jsou následně připraveny k prodeji a distribuci do obchodů a prodejen po celém světě.

 

Třídění na I. a II. jakost:

Po dokončení výpalu se porcelán třídí na I. a II. jakost. Toto třídění závisí na mnoha faktorech, jako je rovnoměrnost bílé barvy, hladkost povrchu, absence prasklin nebo chyb v designu. Porcelán, který projde těmito kontrolami, je klasifikován jako I. jakost a je určen pro prodej. Porcelán s menšími nedokonalostmi nebo vadami je klasifikován jako II. jakost a je obvykle prodáván se slevou.

 

Rozdíl mezi I. a II. jakostí:

Rozdíl mezi I. a II. jakostí se projevuje v kvalitě a dokonalosti výrobku.

I. jakost je bezvadný výrobek, který má perfektní bílou barvu, rovnoměrný povrch bez chyb v designu.

Na druhou stranu II. jakost může obsahovat drobné vady, jako jsou skvrny, trhliny, nebo odchylky v barevném provedení. Tyto vady však nemají vliv na funkčnost výrobku a jsou často nepatrné nebo umístěné na méně viditelných místech.