Blog

Čtěte naše nejnovější články o nápojovém skle a porcelánu. Najdete zde tipy na správné sklenice pro různé druhy nápojů a rady, jak si užít víno a whisky naplno. Navštivte naši stránku a zlepšete své zážitky z pití.

Sklo, plech nebo porcelán? Porovnání výhod a nevýhod při zapékání a pečení

Představte si tu lahodnou vůni domácího pečení, kdy se rodina nebo přátelé shromáždí kolem stolu. V dnešním blogu se zaměříme na materiály, které lze použít při zapékání a pečení – sklo, plech a porcelán. Budeme prozkoumávat jejich výhody a nevýhody, abyste měli jasnější představu o tom, který materiál je pro vaše kuchařské dobrodružství ten nejlepší.

 

I. Sklo:

Výhody:

  • Transparentnost: Skleněné formy umožňují snadné sledování procesu pečení a zapékání bez nutnosti otevírat troubu.
  • Čistota chuti: Sklo neabsorbuje pachy ani chutě, takže jídlo zůstává pravé a chutné.
  • Snadná údržba: Skleněné formy lze jednoduše umýt v myčce na nádobí nebo ručně.

Nevýhody:

  • Křehkost: Sklo může být náchylnější k rozbití než jiné materiály, zejména pokud dojde ke změně teploty.
  • Pomalejší ohřev: Skleněné formy mohou potřebovat delší dobu k zahřátí ve srovnání s plechem nebo porcelánem.

 

II. Plech:

Výhody:

  • Rychlý ohřev: Plechové formy se rychle ohřívají, což vám ušetří čas při pečení.
  • Odolnost: Plech je obvykle odolnější než sklo a odolává i vyšším teplotám.
  • Univerzálnost: Plechové formy jsou vhodné pro různé druhy pečení a zapékání.

Nevýhody:

  • Přilnavost: Pokud nemáte kvalitní povrchovou úpravu, jídlo se může přichytit k plechu a je těžší ho uvolnit.
  • Reakce s kyslíkem: Některé kyseliny a kyselé potraviny mohou reagovat s kovem, což ovlivní chuť jídla.

 

III. Porcelán (český porcelán Thun 1794):

Výhody:

  • Estetika: Porcelánové formy jsou krásné a elegantní, takže je lze použít i jako servírovací nádobí.
  • Rovnoměrné pečení: Porcelán se ohřívá pomalu a rovnoměrně, což umožňuje dokonalé pečení jídla.
  • Neabsorbující povrch: Porcelán nechytá pachy ani chutě, což zajistí zachování autentické chuti pokrmů.

Nevýhody:

  • Zranitelnost: Porcelán je křehký a může se snadno rozbít, je potřeba s ním zacházet opatrně.

 

Zapékání a pečení jsou neodmyslitelnou součástí našich kuchařských dovedností a rodinných tradic. Každý materiál - sklo, plech a porcelán - má své výhody a nevýhody. Skleněné formy jsou skvělé pro pozorování procesu pečení, plech zase vyniká rychlým ohřevem a porcelán Thun 1794 nabízí nejen dokonalé pečení, ale i estetický zážitek při servírování.

 

Při výběru materiálu si uvědomte, jaký je váš kuchařský styl a co preferujete – estetiku, rychlost nebo jednoduchou údržbu. Pokud hledáte kombinaci krásy a funkčnosti, český porcelán Thun 1794 se může stát vaším perfektním společníkem při pečení.

 

Naše nabídka porcelánových zapékacím mís: https://www.svetsklaporcelanu.cz/zapekaci-misy/strana-2/

 

 

Šálky a káva: Kombinace pro dokonalý pitný zážitek

Šálky a káva: Kombinace pro dokonalý pitný zážitek

Všichni milovníci kávy ví, že správný výběr šálku může ovlivnit celkový zážitek z pití tohoto lahodného nápoje. Různé druhy kávy mají totiž různé požadavky na velikost šálku, aby bylo možné plně ocenit jejich aroma, chuť a vizuální prezentaci. Zde je přehled několika typů kávy a doporučených velikostí šálků k nim.

 

Espresso: Espresso je silná a koncentrovaná káva, která je obvykle podávána ve velmi malých šálcích. Standardní velikost espressového šálku je asi 60 ml (2 unce). Tato malá velikost umožňuje kávě udržet si bohatou pěnu a koncentrovanou chuť. 

Naší aktuální nabídku espresso šálků najdete tu.

 

Lungo: Lungo je druh espresso, které je připravené delším časem extrakce, čímž se získá větší objem kávy. Pro lungo se často používají větší šálky s objemem okolo 150-180 ml (5-6 unce). Tato velikost umožňuje delší extrakci kávy, což vytváří mírně slabší, ale bohatější a vyváženější chuťový profil. Větší objem šálku také umožňuje delší dobu kontaktu mezi vodou a kávou, což umožňuje uvolnění více aromatických látek a dochucovadel. Lungo je oblíbený pro svou intenzitu a silnou chuť, a také jako základ pro přípravu kávových nápojů s mlékem, jako je například latte nebo cappuccino.

Naší aktuální nabídku lungo šálků najdete tu.

 

Cappuccino: Cappuccino je kombinací espressa, horkého mléka a mléčné pěny. Pro cappuccino se obvykle používají středně velké šálky s objemem kolem 180 ml (6 unce). Tato velikost je ideální pro zachycení vrstvy pěny na povrchu kávy a umožňuje vám přidat několik dekorativních prvků na vrchol.

Naší aktuální nabídku cappuccino šálků najdete tu.

 

Latte: Latte je podobné cappuccinu, ale obsahuje více horkého mléka a méně mléčné pěny. Proto se pro latté používají větší šálky s objemem okolo 240 ml (8 unce). Tato velikost umožňuje dobře smíchat espresso s horkým mlékem a poskytuje dostatečný prostor pro vytvoření latte artu.

 

Mocha: Mocha je kombinací espressa, horké čokolády a mléka. Pro mochu se často používají podobné velikosti šálků jako pro latté, tedy kolem 240 ml (8 unce). Velikost šálku závisí na preferencích jednotlivce, ale obecně je důležité mít dostatečný prostor pro smíchání všech ingrediencí.

 

Thun 1794: Historie a výroba porcelánu.

Historie:

Porcelánka Thun 1794 vznikla v roce 1794 v obci Klášterec nad Ohří, nedaleko Karlových Varů. Její založení iniciovali bratři Franz a Karl Thunové, kteří měli bohaté zkušenosti s výrobou porcelánu. Porcelánka se postupem času rozvíjela a modernizovala, až se stala jedním z nejvýznamnějších výrobců porcelánu v České republice.

 

Proces výroby a distribuce: 

  1. Směs surovin: Thun 1794 používá speciální směs surovin, která obsahuje bílou jílu, kaolinit, feldspat a křemen. Tyto suroviny jsou důkladně smíchány v určitých poměrech.

  2. Vytvoření formy: Formy na porcelánové výrobky se vyrábějí z kovu, obvykle ze železa. Tyto formy jsou ručně vytvořeny tradičními metodami a jsou používány k vytvoření určitého tvaru.

  3. Lisování: Směs surovin se vloží do formy a poté se lisuje pod vysokým tlakem. Tento proces vytváří výrobek s pevnou strukturou a hladkým povrchem.

  4. Sušení: Výrobky jsou následně sušeny v sušárnách při teplotách kolem 100 °C.

  5. Bělení: Po sušení jsou výrobky běleny ve speciálních pecích při teplotách až 1400 °C.

  6. Malování: Výrobky jsou malovány ručně nebo pomocí speciálních tiskáren na porcelán. Thun 1794 je známý pro své kvalitní ručně malované dekory.

  7. Sklenutí: Výrobky jsou poté sklenuty při teplotách kolem 1400 °C, což zvyšuje jejich pevnost a odolnost.

  8. Klasifikace: Po sklenutí jsou výrobky tříděny podle své kvality. Výrobky, které splňují nejvyšší standardy kvality, jsou označeny jako I. jakost. Výrobky s menšími nedostatky nebo vadami jsou označeny jako II. jakost.

  9. Balení a doprava: Po klasifikaci jsou výrobky baleny a připraveny k dopravě.

  10. Konečná kontrola: Konečná kontrola zahrnuje vizuální kontrolu výrobků, aby se zajistilo, že jsou ve správné kvalitě a že nejsou poškozeny.

  11. Označení výrobků: Po konečné kontrole jsou výrobky označeny logem a značkou Thun 1794, které potvrzují jejich původ a kvalitu.

  12. Prodej a distribuce: Výrobky jsou následně připraveny k prodeji a distribuci do obchodů a prodejen po celém světě.

 

Třídění na I. a II. jakost:

Po dokončení výpalu se porcelán třídí na I. a II. jakost. Toto třídění závisí na mnoha faktorech, jako je rovnoměrnost bílé barvy, hladkost povrchu, absence prasklin nebo chyb v designu. Porcelán, který projde těmito kontrolami, je klasifikován jako I. jakost a je určen pro prodej. Porcelán s menšími nedokonalostmi nebo vadami je klasifikován jako II. jakost a je obvykle prodáván se slevou.

 

Rozdíl mezi I. a II. jakostí:

Rozdíl mezi I. a II. jakostí se projevuje v kvalitě a dokonalosti výrobku.

I. jakost je bezvadný výrobek, který má perfektní bílou barvu, rovnoměrný povrch bez chyb v designu.

Na druhou stranu II. jakost může obsahovat drobné vady, jako jsou skvrny, trhliny, nebo odchylky v barevném provedení. Tyto vady však nemají vliv na funkčnost výrobku a jsou často nepatrné nebo umístěné na méně viditelných místech.

 

Rozdíly mezi sklenicemi na bílé a červené víno

Rozdíly mezi sklenicemi na bílé a červené víno

Vítejte na našem blogu o sklenicích na víno! Dnes se zaměříme na rozdíl mezi sklenicemi na bílé a na červené víno. Ukážeme vám, zda má význam vybrat správné sklenice pro vaše víno a jak může ovlivnit jeho chuť a aroma.

 

Sklenice na bílé víno

Sklenice na bílé víno jsou obvykle menší a úzké než sklenice na červené víno. Mají obvykle menší hranolový tvar, který pomáhá udržet bílé víno chladné. Sklenice na bílé víno mají také tenčí stěny, což pomáhá zvýraznit jemnější aroma bílých vín. Díky menšímu objemu sklenice také můžete víno snáze ocenit, protože může být servírováno ve větším množství.

 

Sklenice na červené víno

Sklenice na červené víno jsou obvykle větší a širší než sklenice na bílé víno. Mají širší hranolový tvar, který umožňuje vínu se rozvinout a uvolnit své aroma. Díky většímu objemu sklenice můžete víno servírovat v menším množství, což umožňuje, aby se víno více "nadechlo" a aby se jeho chuť a aroma více rozvinuly.

 

Rozdíl mezi sklenicemi na bílé a červené víno

Hlavním rozdílem mezi sklenicemi na bílé a červené víno je velikost a tvar. Sklenice na bílé víno jsou menší a úzké, zatímco sklenice na červené víno jsou větší a širší. Důvodem pro toto rozdílné provedení sklenic je především to, že červená vína potřebují více prostoru pro "dýchání", zatímco bílá vína potřebují udržet svou nízkou teplotu.

 

Význam výběru správných skleníc pro vaše víno

Správná sklenice pro vaše víno může skutečně ovlivnit jeho chuť a aroma. Pokud servírujete bílé víno ve široké sklenici, může se stát, že se ztratí jeho jemné aroma a chuť. Naopak, pokud servírujete červené víno v úzké sklenici, může se stát, že se jeho aroma a chuť neuvolní plně.

Je tedy důležité zvolit správnou sklenici pro vaše víno.