Šálky a káva: Kombinace pro dokonalý pitný zážitek

Všichni milovníci kávy ví, že správný výběr šálku může ovlivnit celkový zážitek z pití tohoto lahodného nápoje. Různé druhy kávy mají totiž různé požadavky na velikost šálku, aby bylo možné plně ocenit jejich aroma, chuť a vizuální prezentaci. Zde je přehled několika typů kávy a doporučených velikostí šálků k nim.

 

Espresso: Espresso je silná a koncentrovaná káva, která je obvykle podávána ve velmi malých šálcích. Standardní velikost espressového šálku je asi 60 ml (2 unce). Tato malá velikost umožňuje kávě udržet si bohatou pěnu a koncentrovanou chuť. 

Naší aktuální nabídku espresso šálků najdete tu.

 

Lungo: Lungo je druh espresso, které je připravené delším časem extrakce, čímž se získá větší objem kávy. Pro lungo se často používají větší šálky s objemem okolo 150-180 ml (5-6 unce). Tato velikost umožňuje delší extrakci kávy, což vytváří mírně slabší, ale bohatější a vyváženější chuťový profil. Větší objem šálku také umožňuje delší dobu kontaktu mezi vodou a kávou, což umožňuje uvolnění více aromatických látek a dochucovadel. Lungo je oblíbený pro svou intenzitu a silnou chuť, a také jako základ pro přípravu kávových nápojů s mlékem, jako je například latte nebo cappuccino.

Naší aktuální nabídku lungo šálků najdete tu.

 

Cappuccino: Cappuccino je kombinací espressa, horkého mléka a mléčné pěny. Pro cappuccino se obvykle používají středně velké šálky s objemem kolem 180 ml (6 unce). Tato velikost je ideální pro zachycení vrstvy pěny na povrchu kávy a umožňuje vám přidat několik dekorativních prvků na vrchol.

Naší aktuální nabídku cappuccino šálků najdete tu.

 

Latte: Latte je podobné cappuccinu, ale obsahuje více horkého mléka a méně mléčné pěny. Proto se pro latté používají větší šálky s objemem okolo 240 ml (8 unce). Tato velikost umožňuje dobře smíchat espresso s horkým mlékem a poskytuje dostatečný prostor pro vytvoření latte artu.

 

Mocha: Mocha je kombinací espressa, horké čokolády a mléka. Pro mochu se často používají podobné velikosti šálků jako pro latté, tedy kolem 240 ml (8 unce). Velikost šálku závisí na preferencích jednotlivce, ale obecně je důležité mít dostatečný prostor pro smíchání všech ingrediencí.